Helder personeelsbeleid willen en het gedrag van tandenpoetsende kinderen

helder personeelsbeleid

Helder personeelsbeleid willen creëren door bv. je personeelszaken uit te besteden en de vergelijking met kinderen die niet willen tandenpoetsen? Is die er dan? In mijn optiek zeker!

Kom nou, ga je tanden nou eens poetsen! Welke ouder herkent deze situatie ook? Zoon of dochterlief die voor de zoveelste keer wordt aangespoord voor het slapen gaan, eindelijk hun tanden te gaan poetsen. Er wordt getreuzeld, de boel wordt uitgesteld of het werk wordt slechts halfslachtig gedaan. Iedereen weet dat het moet, maar we herkennen allemaal dezelfde tegenzin toen we door onze ouders werden aangespoord tanden te moeten poetsen.

We weten ook allemaal de consequenties als we het niet doen. Wat dat betreft is het bewustzijn de tanden en kiezen goed te onderhouden, de laatste tientallen jaren, sterk gegroeid. De hoeveelheid dragers van bv. een kunstgebit is behoorlijk uitgedund. Dus wellicht dat al die reclames voor lekkere tandpasta, het poetsen makkelijker te maken met allerlei geavanceerde technologieën, de hoog ontwikkelde mondzorg en het continue gedram van onze ouders (en onszelf) er uiteindelijk toch voor gezorgd dat de algehele kwaliteit van de Nederlandse gebitten er behoorlijk op vooruit is gegaan.

Paadje langs hek

Het moge duidelijk zijn dat ik parallellen zie met mijn vakgebied. Laten we eerlijk zijn: We weten allemaal dat op getoonde foto, het paadje naast het hek een vergelijking maakt met de weg van de minste weerstand voor in dit geval de fietsers. De vergelijking is zo: We weten dat als we bepaalde regels hanteren en deze naleven, er orde ontstaat in de chaos. Het zit nu eenmaal in onze natuur de weg van de minste weerstand te kiezen. Alleen, we leven en werken in Nederland met zeer veel mensen op een klein stukje land. Zouden we daar geen orde in scheppen, dan zou Nederland één grote anarchistische bende zijn. Dat is het niet. Hoe komt dat? Omdat we met z’n allen begrijpen dat orde zorgt voor meer welvaart en welzijn, een gelukkiger, veiliger en bovenal een langer leven. Wat betreft personeelszaken: Als zelfs de grootste organisaties van Nederland verstoken waren van een helder personeelsbeleid, dan was de kans groot dat ook daar de boel op z’n beloop werd gelaten. Middels de weg van de minste weerstand zou in beginsel weinig mis gaan, maar op termijn zou er weinig orde zijn in de complexe personeelsstructuren die onze samenleving kent.

De parallel dat onze kids moeite hebben met een degelijk poetsbeleid en dat MKB ondernemers het hanteren van helder personeelsbeleid behoorlijk vaak als onderschoven kindje beschouwen, is zo gemaakt. We weten dat het goed is, maar het kost tijd die we als ondernemer liever aan andere zaken besteden. Gelukkig zijn er bedrijven zoals De Mobiele PersoneelsChef (ja, natuurlijk…), maar ook bijvoorbeeld HRM-Office, Mettom en Personeelbeheer, die al jaren succesvol aan de weg timmeren en bij genoemde ondernemers het tussen de oren weten te krijgen dat ze met degelijke personeelsaanpak grotere winstgevendheid creëren.

Orde binnen je eigen bedrijf met personeel krijgen, is niet moeilijk; het is wel een kwestie van doen. We weten eigenlijk allemaal wel dat het goed is helder personeelsbeleid van een minimum gewenst niveau te hanteren. De samenwerking verbetert, mensen weten nog beter wat van hen verwacht wordt, ze worden in staat gesteld zichzelf te ontwikkelen én: het bedrijf wordt er ook winstgevender door als met duidelijk beleid de neuzen dezelfde kant op komen te staan.

Hiermee worden zij geholpen een betere werkgever te zijn én zijn ze in toenemende mate ervan bewust geworden dat hun algehele winstgevendheid erdoor verbetert. Er is al veel verbeterd in de beeldvorming. Waar bv. vijftien jaar geleden naar je gekeken werd alsof men water zag branden, als je bv. aanbood het personeelsbeleid van de MKB ondernemer tegenover je te structureren door z’n personeelszaken uit te besteden, is men tegenwoordig veel bewuster geworden van de voordelen die deze dienstverlening hen biedt.

Het lastige is alleen nog dat het voeren van helder personeelsbeleid voor vele ondernemers, in veel ogen nog een te ondoorgrondelijk systeem is. Je moet bv. allerlei zaken gaan vastleggen, met je mensen in gesprek, daar sowieso de tijd ervoor nemen en waar ga je het in hemelsnaam over hebben dan? En dan ook nog eens iets organiseren dat ze zich blijvend ontwikkelen? De verleiding de weg van de minste weerstand te kiezen en dingen maar op z’n beloop te laten, ligt ook hier op de loer. Direct naast het “beleidspad”.

Als je als MKB ondernemer weet wat je wil met je bedrijf en hoe je je doelen wil gaan behalen, dan weet je wat je nodig hebt voor je mensen. Als je dit leest, terwijl je nog niet zo goed weet waar je heen wil met de onderneming, maar inmiddels wel een behoorlijk resultaat aan het neerzetten bent, bedenk dan hoe het neerzetten van een zeker personeelsbeleid je gaat helpen je doelen beter te behalen. Zoals aangegeven zijn er vele bedrijven die je kunnen helpen op dit gebied. Deze zijn er niet voor niets.

Wil je meer weten hoe je gemakkelijker tot helder personeelsbeleid komt, zonder meteen alles zelf te moeten doen? Neem gerust eens contact op met De MPC. Of plan eenvoudig een meeting in!

Ook interessant

Reclame voor de zaak