Ondersteuning bij langdurige zieke medewerker

Een ondernemer met personeel denkt er liever niet over na: ziekteverzuim. Iedereen kan eens een griepje hebben, maar als een medewerker langdurig uitvalt door een ernstige ziekte of een lichamelijk probleem, heeft dat directe gevolgen voor het bedrijf. Ondersteuning bij langdurige zieke medewerker is dan geen luxe, maar een noodzaak.

Zodra een medewerker langere tijd niet kan werken, ontstaan er tal van uitdagingen:

  • Het missen van specifieke kennis en expertise
  • Direct verlies van productiviteit
  • Problemen met bezetting en werkdruk bij collega’s
  • Extra kosten door inhuur van vervangend personeel
  • Administratieve rompslomp en naleving van wet- en regelgeving

Daar komt nog bij dat een verkeerd doorlopen ziekteproces kan leiden tot sancties vanuit het UWV, zoals een loonsanctie. Ondersteuning bij langdurige zieke medewerker helpt ondernemers om grip te houden op de situatie en fouten te voorkomen.

Wat te doen bij langdurige ziekte van een medewerker?

Wanneer een medewerker langdurig ziek is, dient de werkgever te voldoen aan de Wet verbetering poortwachter. Dit betekent dat er een strak proces gevolgd moet worden om re-integratie te bevorderen en eventuele loonsancties te voorkomen.

Dit proces omvat onder andere:

  1. Contact onderhouden met de arbodienst
    De arbodienst speelt een grote rol in het begeleiden van langdurig zieke medewerkers. De werkgever moet zorgen voor periodiek overleg met de casemanager, de arboarts of de arbeidsdeskundige.
  2. Opstellen van het plan van aanpak
    Binnen zes weken na de ziekmelding moet er een plan van aanpak worden opgesteld, waarin wordt vastgelegd hoe de re-integratie wordt aangepakt. Dit is een essentieel document om aan de wetgeving te voldoen.
  3. Re-integratiegesprekken voeren
    Gedurende de ziekteperiode moeten er regelmatig gesprekken plaatsvinden met de medewerker om de voortgang te bespreken en eventuele aanpassingen in het werk te overwegen.
  4. Bijstellen van het plan van aanpak
    Als de situatie van de medewerker verandert, moet het plan van aanpak worden bijgesteld. Dit is een dynamisch proces waarbij constant gekeken wordt naar mogelijkheden voor terugkeer.
  5. Begeleiding bij een “spoor 2 traject”
    Wanneer blijkt dat de medewerker niet kan terugkeren naar de eigen functie, moet een “spoor 2 traject” worden ingezet. Dit betekent dat er gezocht wordt naar passend werk bij een andere werkgever.

Ondersteuning bij langdurige zieke medewerker is hierbij van groot belang om alle stappen correct te doorlopen en geen cruciale fouten te maken.

De rol van De Mobiele PersoneelsChef

Als ondernemer wilt u zich focussen op uw bedrijf en niet verdrinken in administratieve verplichtingen en complexe regelgeving. De Mobiele PersoneelsChef biedt deskundige ondersteuning bij langdurige zieke medewerker, waardoor u zeker weet dat alles correct en efficiënt wordt afgehandeld.

Taken die De Mobiele PersoneelsChef uit handen neemt:

  • Eerste aanspreekpunt voor ondernemers bij ziekteverzuim
  • Periodiek contact met de arbodienst en relevante specialisten
  • Opstellen en bijwerken van het plan van aanpak
  • Uitvoeren van re-integratiegesprekken met de medewerker
  • Dossiervorming en rapportage voor UWV en andere instanties
  • Volledige begeleiding bij een “spoor 2 traject”

Dankzij deze ondersteuning wordt de werkgever ontzorgd en is er een duidelijk plan van aanpak voor de terugkeer van de medewerker.

Voordelen van professionele ondersteuning

Een langdurig zieke medewerker kan een grote impact hebben op de bedrijfsvoering. De juiste ondersteuning biedt meerdere voordelen:

  • Duidelijkheid en structuur: Door een gestructureerd proces wordt de voortgang bewaakt en weet iedereen waar hij aan toe is.
  • Kostenbesparing: Door een goede dossiervorming wordt een loonsanctie vanuit het UWV voorkomen.
  • Tijdsbesparing: De ondernemer hoeft zich niet bezig te houden met administratieve taken en complexe regelgeving.
  • Betere re-integratie: Door een effectieve aanpak wordt de medewerker sneller en soepeler weer aan het werk geholpen.

Conclusie

Ziekteverzuim is een uitdaging die veel ondernemers vroeg of laat tegenkomen. Door tijdig ondersteuning bij langdurige zieke medewerker in te schakelen, voorkomt u problemen en zorgt u ervoor dat de situatie op de juiste manier wordt afgehandeld. De Mobiele PersoneelsChef helpt u bij het gehele proces, van administratie tot re-integratie, zodat u zich kunt blijven richten op uw bedrijf.

Wilt u meer weten over hoe De Mobiele PersoneelsChef u kan helpen? Neem contact op en ontdek hoe wij u ondersteunen bij ziekteverzuim en re-integratie.n door kunt met uw eigen business.

Ondersteuning bij langdurige ziekte medewerker
Scherm­afbeelding

Meer weten over de MPC

Ontdek hoe De MPC jou kan helpen met personeelszaken. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!