Begeleiding bij ziekteverzuim

Verbeter het verzuimbeheer vanaf een controlerend telefoontje t/m volledige trajectbeheersing bij langdurig verzuim

Grip op verzuim

Jouw eigen intermediair zorgt voor meer overzicht en is jouw steunpilaar.

 

Snelle actie

Pak verzuim direct aan en voorkom situaties zoals de “maandagochtendziekte.”

 

Kostenbeheersing

Houd onnodige kosten door langdurig verzuim effectief onder controle.

 

Geordend dossier

Vermijd loonsancties van het UWV met een compleet re-integratiedossier.

Begeleiding bij ziekteverzuim

De gevolgen van uitval

Uitval door ziekte of arbeidsongeschiktheid kan een flinke impact hebben, vooral in kleinere bedrijven. Wat zijn de gevolgen?

R

Hogere kosten

Ziekteverzuim kan de kosten voor jouw organisatie aanzienlijk verhogen en heeft direct impact op de marges van opdrachten. Zonder een goed plan voor begeleiding bij ziekteverzuim kunnen deze kosten oplopen door langdurig verzuim en inefficiëntie, wat de financiële druk op je bedrijf vergroot.

R

Verstoorde planning

Wanneer medewerkers uitvallen door ziekte, moet je vaak noodgedwongen de planning aanpassen. Dit kan leiden tot uitgestelde deadlines of zelfs het zelf overnemen van taken. Met professionele begeleiding bij ziekteverzuim kun je deze uitdagingen beter beheersen en zorgen voor continuïteit binnen je organisatie.

R

Lagere productiviteit

Minder beschikbare medewerkers betekent dat het werk zwaarder wordt voor de rest van het team, wat vertragingen en extra inspanning veroorzaakt. Door begeleiding bij ziekteverzuim in te zetten, zorg je ervoor dat jouw organisatie snel kan schakelen en de productiviteit zo min mogelijk wordt aangetast.

R

Administratieve lasten

Het verwerken van ziekteverzuim brengt veel administratief werk met zich mee. Denk aan papierwerk voor arbodiensten, verzekeraars en juridische verplichtingen. Door gebruik te maken van begeleiding bij ziekteverzuim kun je deze taken efficiënter organiseren, zodat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is: je onderneming.

Begeleiding bij ziekteverzuim
HR outsourcen

Begeleiding bij ziekteverzuim

Hoe De MPC kan helpen

Je wordt geholpen met een doortastende aanpak als iemand uitvalt. Door de lijnen strak te houden, krijg je meer overzicht.
    R

    Strak verzuimbeheer

    Het verzuimtraject wordt degelijk beheerd, met inzicht in de verzuimduur en duidelijke terugkoppeling over vervolgstappen.

    R

    Toezicht op medewerkers

    Medewerkers weten dat er een oogje in het zeil wordt gehouden, wat zorgt voor extra betrokkenheid.

    R

    Re-integratie bij langdurig verzuim

    Bij langdurig verzuim (6-104 weken) neemt De MPC de rol van casemanager op zich en begeleidt het hele proces.

    R

    Intensief contact

    De MPC onderhoudt nauw contact met de medewerker, arbodienst, verzekeraars en arbeidsdeskundige.

    R

    Spoor 2 begeleiding

    De MPC fungeert als regisseur bij een eventueel spoor 2 traject en zorgt voor een soepel verloop.

    R

    Minimale last van UWV

    We streven ernaar om zo min mogelijk complicaties met het UWV te ervaren.

    Klanten aan het woord

    Diensten

    Je wordt ook ondersteund met de onderstaande diensten:

    Belangrijk om te weten

    Indien iemand zich ziekmeldt:

    Bij het uitbesteden van het verzuimbeheer treedt De MPC op als controleur. De Wet Verbetering Poortwachter, alsmede de verzuimverzekering vereisen van de werkgever dat allerlei zaken wat betreft re-integratie van de werknemer worden georganiseerd. Dat begint dus al bij het eerste telefoontje om op de hoogte gesteld te worden van de situatie, de duur van verzuim en of het werkgerelateerd is. Ziek is ziek en zoiets krijgt altijd de juiste aandacht, maar soms komt het voor dat iemand verzuimt om andere redenen (motivatieproblemen, maandagochtendziekte i.v.m. teveel drank in het weekend ervoor, etc.). Doortastend optreden door De MPC kan dan helpen de medewerker gedisciplineerder te zijn, waardoor onnodige uitval en onnodige kosten veelal voorkomen worden.

    Je krijgt administratieve ondersteuning.

    Tegenwoordig dient alles in systemen geadministreerd te worden, zeker als je met een arbodienst en/of een verzuimverzekering te maken krijgt. De MPC is thuis in bijna alle applicaties en indien je dit wenst, worden mutaties door hem hierin verwerkt. Heb je toch al iemand op de administratie zitten, dan wordt die medewerker geholpen met alle input die van toepassing is om je te voorzien van alle informatie teneinde een vlotte doorloop van het proces te waarborgen.

    Hoe zit het met doorbetalen van salaris?

    Wat schrijft de cao voor wat betreft de termijn van doorbetalen van het volledige salaris bij ziekte? Heb je geen cao, wat staan dan voor voorwaarden in de arbeidsovereenkomst? De MPC houdt voor jou in de gaten wat de regels in dat geval zijn. Meer dan eens heeft De MPC ondernemers bewust gemaakt van beperkende salarisvoorwaarden bij ziekte. Het sierde sommige ondernemers door het salaris niet aan te willen passen ondanks het recht het wel te mogen doen in zulke situaties, maar dat geheel terzijde.

    Neem een ziekmelding altijd serieus.

    Meer dan eens kwam De MPC erachter dat een andere oorzaak aan de afwezigheid ten grondslag lag. Door op zoek te gaan naar de bron en hier aandacht aan te besteden, verbeter je de relatie met de medewerker. Dat doet de loyaliteit naar jou als werkgever veel goeds.

    Ga nooit lichtvaardig om met langdurige arbeidsongeschiktheid van een medewerker.

    Indien een medewerker met bv. psychische problemen kampt of geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte, dan impliceert dat vaak een langdurig traject. Indien noodzakelijk ben je verplicht het loon door te betalen tot einde contract of tot en met de 104e week. In die tijd ben je tevens verplicht er alles aan gedaan te hebben qua re-integratie. Bedrijfsarts bezoeken, periodieke evaluaties van de voortgang op schrift en rond de 53e week een arbeidsdeskundig onderzoek met veelal een tweede spoortraject (men solliciteert dan naar ander werk). Het is dan een omvangrijk traject aan het worden, met mogelijk aan het eind een WIA-aanvraag door de werknemer. Op dat moment controleert het UWV het gehele re-integratiedossier. Zien zij daar gaten in, dan volgt mogelijk een loonsanctie op jouw conto als werkgever, dat het hele traject nóg kostbaarder voor je maakt. Dit dient te allen tijde voorkomen te worden en hoeft ook niet te gebeuren indien je het verzuimbeheer hebt uitbesteed en netjes samen met De MPC de regels volgt.

    Van De MPC kan je altijd op aan!

    Vertrouwen wekken, heldere communicatie, doortastend optreden en doorpakken. Jouw eigen personeelschef is altijd betrokken!

    Vragen of hulp nodig?

    Wil je graag meer informatie of ondersteuning? Neem contact ons met ons op zodat we je hierbij kunnen helpen.